Ishrana

Dečje bolesti i ishrana malog bolesnika

Kada se misli na dete, obično se pred očima ima slika nasmešenog malog bića, udubljenog u svoje igre, i nesvesno poželi da nikakvo zlo ne pomuti to srećno stanje.

Ali, postoje bolesti koje se tokom života češće javljaju u detinjstvu, remete detetov sistem za varenje i iziskuju posebne dijetetske norme.

Nega bolesnog deteta izaziva mnoge probleme; često se dete leči kod kuće, pa se majka pretvara u savesnu bolničarku, koja je spremna da se najtačnije pridržava saveta lekara. Ako bolest nije teška i ako je za njeno lečenje dovoljna kućna nega, onda je to izvanredna prednost, jer je dom najbolje mesto gde se može zadovoljiti detetova potreba za ljubavi i ljudskom toplinom koja postaje utoliko veća što je dete manje i bolesnije.

U akutnoj fazi svake bolesti odmaranje ima važnu ulogu; dete mora da leži, ali ne sme steći utisak da je teško bolesno. Treba mu pružiti mirnu i vedru negu, po svaku ga cenu spasti dosade koja na njega vreba i ne gušiti ga preteranom pažnjom.

Što se tiče ishrane, prva poteškoća na koju ćemo naići biće ta što svako bolesno dete gubi apetit, pa ne jede dovoljno. Iako će, možda, zbog toga izgubiti nešto od svoje težine, dva ili tri dana posta neće ugroziti njegov organizam. Bolesti praćene povišenom temperaturom iziskuju mnogo tečnosti, mineralnih soli i vitamina. Zbog toga dete više pije nego što jede; ono, u stvari, nesvesno želi da nadoknadi gubitak tečnosti, što je česta pojava kad dete ima temperaturu.

Kod normalnog deteta između 4. i 6. godine potreba za vodom iznosi dnevno 100 g za svaki kilogram telesne težine, a u febrilnom stanju se još i povećava. Zašećerena voća, sok od pomorandže ili limuna, obrano zašećereno mleko (daju se u kratkim vremenskim razmacima) izvanredno su korisni da bi dete zadovoljilo svoje potrebe za tečnošću, a istovremeno i dovoljni da se izbegnu krize acidoze s povraćanjem, dosta česte pri visokim temperaturama.

S druge strane, detetu treba dati, u rastvoru nekog napitka, mali obrok kalorija u obliku ugljenih hidrata. Obično se daje 150-200 g ugljenih hidrata, zavisno od starosti deteta. Oni služe za sprečavanje ketoze i zaustavljanja gubitka belančevinastih supstancija, vrlo izrazitog za vreme povišene temperature.

Ishrana na bazi tečnosti propisuje se samo u početnom febrilnom stadijumu, a to znači prva 3-4 dana; dete se mora postepeno prisiljavati da uzme obrok koji ima dosta belančevina i dovoljno kalorija.

Dečje bolesti i ishrana malog bolesnika

Na taj način poboljšava se nedovoljna ishrana, mršavost, a istovremeno jača odbrambena snaga organizma.

Kad prođe akutna faza bolesti, detetu se obično ponovno vraća apetit, pa samo traži da nešto pojede; to je pravi čas da se postepeno započne s lako svarljivim i tokom dana pravilno raspoređenim obrocima skromnog obima, ali pripremljenih tako da podstaknu želju za jelom.

Kad se apetit vrati, jedno se vreme provodi režim ishrane izrazito bogate belančevinama i kalorijama (10 % više belančevina i kalorija u odnosu na standardne detetove potrebe).

Najčešće i najkarakterističnije od dečjih bolesti su takozvane egzantematske bolesti, acetonsko povraćanje i neke ređe bolesti lošeg apsorbovanja.

 Egzantematske bolesti

Morbilli (ospice)

To je vrlo raširena bolest; uzročnik joj je virus koji se lako prenosi s bolesnog na zdravog preko sluzi disajnih puteva.

Bolest se deli na četiri perioda: period inkubacije, kataralni period, osipni period i period deskvamacije, istovetan s ozdravljivanjem. Povišena temperatura se pojavljuje u kataralnom periodu, a istovremeno se s unutrašnje strane usne šupljine prema kutnjacima opažaju beličaste pege s crvenim krugom, poznate kao Koplikove mrlje. U toj fazi, koja traje 2-8 dana, dete deluje umorno, bezvoljno je i slabog apetita.

Osip se manifestuje malim ružičastim mrljama, koje su u početku pljosnate i izrazito ograničene, a kasnije postaju plastičnije i veće, i dobijaju intenzivno crvenu boju. Trećeg ili četvrtog dana posle pojave osipa, temperatura naglo opada; nestaju osećaj nelagodnosti i kašalj, i dolazi do deskvamacije.

U pogledu ishrane, prednost treba dati tečnim ili polučvrstim lako svarljivim jelima, na primer čorbama od povrća, mleku sa keksom, sokovima od svežeg voća, osobito pomorandže i limuna.

Nema smisla prisiljavati bolesno dete da jede, naročito u periodu izbijanja osipa, u kome je apetit vrlo slab, a temperatura povišena; dobro je, naprotiv, za vreme prezdravljivanja povećati potrošnju hrane za oko 10 %.

Dečje bolesti i ishrana malog bolesnika

Varicella (vodene kozice)

Od egzantematskih bolesti, vodene kozice se najlakše prenose. Uzročnik je virus, vidljiv samo pod elektronskim mikroskopom, a bolest se prenosi preko vazduha. Posle perioda inkubacije, koji traje oko 15 dana, najednom se na leđima i trbuhu pojavljuju crvene mrlje, velike kao sočivo ili glavica čiode; uskoro postaju plastičnije, pretvaraju se u “papule“, a zatim u mehuriće pune providne tečnosti. Za dva ili tri dana izbijaju novi mehurići po rukama, nogama, licu i glavi, dok stari menjaju izgled i pretvaraju se u žutoružičaste krastice.

Posle prvih nekoliko dana nelagodnosti i neraspoloženja, dete se počne naglo oporavljati, vraća mu se apetit i dobija želju da se igra. Jedino mu smeta svrab koji izazivaju mehurići.

Sem u sasvim male i slabašne dece koja su upravo prebolela neku drugu bolest, vodene kozice previše ne remete opšte stanje detetovog organizma, jer ne iziskuju neku osobitu brigu u pogledu ishrane. Ona se, uostalom, ni ne razlikuje od ishrane kod ospica. Detetu treba davati dobro kuvanu hranu. Ako se temperatura ne povisi, nepotrebno je uvoditi u ishranu bilo kakva ograničenja.

Rubeola

To je veoma zarazna bolest. Uzročnik joj je virus koji se prenosi neposrednim dodirom preko pljuvačke i sluzi. Virus uzrokuje osip u obliku većih ili manjih crvenoružičastih mrlja. Posle perioda inkubacije – koji traje 5-21 dan i bez ikakvih je simptoma – bolest provali naglo s temperaturom 38-38,5°C, glavoboljom, kijavicom, crvenilom očiju, posle čega izbija osip. Rubeola se leči brzo i bez ikakvih komplikacija.

Rubeola je bolest dobroćudnog karaktera, blaga, a ishrana ne predstavlja nikakav problem kod dece koja su do tada bila zdrava. Režim ishrane se propisuje prema opštem stanju: supice, voće, meso ili sirevi, sokovi od svežeg voća.

Dečje bolesti i ishrana malog bolesnika

Šarlah (scarlatina)

Tako se zove zbog žarko crvene boje, kojom se oboji koža zbog sićušnih mrljica koje gusto izbijaju po koži. Bolest izaziva beta-hemolitički streptokok, koji se obično ograniči na sluznici ždrela, pa odatle može da napadne okolna tkiva ili da pređe u krv, stvarajući toksin koji je vrlo opasan za ceo organizam.

Šarlah započinje naglo, posle inkubacije od 5 do 6 dana. Dete se zali na glavobolju, vrtoglavicu, nedostatak apetita, nema volje da jede zbog bola u grlu. Temperatura je gotovo stalno između 38 i 39°C pa i viša.

Posle prvog dana temperature izbija karakterističan osip u obliku plastičnih, žarkocrvenih “papula“; jezik dobija poseban izgled, pa se zbog toga i naziva “malinast jezik“.

Faza osipa ne traje dugo. Ako ne dođe do komplikacija, dete se brzo izvlači iz stanja nelagodnosti. Pet do šest dana kasnije temperatura se spušta na normalu, osip postepeno nestaje, i krajem druge sedmice počinje deskvamacija.

Šarlah može izazvati komplikacije na krajnicima u obliku teških angina ili na bubrezima u obliku zapaljenja bubrega, koje može potrajati i po nekoliko sedmica. Ishrana u tom slučaju mora biti tečna, bogata vitaminima, posebno vitaminom C, sastavljena od mleka, čaja, sokova od svežeg voća i šećera, a posle desetog ili petnaestog dana mlečno-vegetarijanska, s malo mineralnih soli i belančevina da se bubrezi ne bi suviše naprezali.

Posle ozdravljenja dete se sme ponovo vratiti na normalnu ishranu, ukoliko nije došlo do oštećenja bubrega.

Veliki kašalj (pertussis)

To je bolest koju izaziva klica nazvana Haemophilus pertussis; ona se ograničava na sluznici ždrela i dušnika, oslobađa toksin koji oštećuje respiratorni trakt, iritira krajeve živaca, izazivajući napade grčevitog kašlja, koji, uostalom, i karakteriše ovu bolest.

Kod velikog kašlja inkubacija traje deset do petnaest dana; posle toga nastupa takozvana faza s grčevima, s tipičnim napadima hrapavog kašlja.

Faza grčeva (ili konvulzivna faza) često je dugotrajna, osobito u nervozne i osetljive dece: tada napade kašlja može da prati i povraćanje. U tome upravo i leži pravi problem: ishrana!

Ishrana mora biti dovoljna, ali ne preobilna; hrana mora biti razdeljena u nekoliko malih obroka, sastavljenih od hrane koja može vrlo brzo da pređe u creva (pirinač, griz, jaja, voće, voćni sokovi, marmelade, med, pudinzi, kremovi). U periodima čestih napada grčevitog kašlja, praćenih povraćanjem, mali pacijent mora se nahraniti odmah, čim prođe napad.

Ovo je tabela s vremenom koje je potrebno da neka hrana pređe iz želuca u creva:

Vremenom prolaska hrane kroz zeludac i creva

Zauške (mumps)

To je zarazna bolest koja izbija naglo a karakteriše je otok iza ušne resice, gde se nalaze doušne žlezde.

Infekciju izaziva virus koji se prenosi preko pljuvačke i prodire u organizam preko disajnih puteva ili očiju. Posle inkubacije, koja traje oko 20 dana, pojavljuju se prvi simptomi: glavobolja, bolovi po celom telu, nedostatak apetita, vrtoglavica, povraćanje i povišena temperatura (38°C). Posle dan-dva natiče najpre jedna a onda druga žlezda. Dete gotovo da ne može da otvori usta, oseća bol pri žvakanju, govoru ili kad guta pljuvačku. Bol izazivaju i pokreti glavom i vratom. Ako na samom početku bolesti dete neće da jede, ishrana nipošto nije sporedan problem: treba je ukomponovati od tečnih ili polutečnih jela, da bi mališan što manje žvakao. Kašice od mleka, griza, voćnih sokova, meda ili dobro skuvanog, zašećerenog i kroz mikser propuštenog voća su glavna hrana u početnoj fazi bolesti. Kad nestanu bolovi, dete se postepeno vraća na normalnu ishranu.

Difterija

Izaziva je poseban bacil, Corynebacterium diphteriae, koji se nalazi u sluznici ždrela, grkljana i nosa, i razara ćelije površinskog tkiva, izlučujući od mase mrtvih ćelija, mrtvih i živih bacila, kao i belih zrnaca (koja zajedno drži jedna fibrinska nit), toksin koji se velikom brzinom širi po organizmu, osobito u živčano tkivo, tkivo srčanog mišića i bubrežno tkivo.

To je vrlo teška bolest ne samo po lokalnim znacima, koji mogu dovesti do gušenja, nego i po opštim, koje prate visoka temperatura, nedostatak apetita, povraćanje, katkad krvarenja, oštećenja bubrega, nervne manifestacije i paraliza.

Na početku bolesti ishrana mora biti tečna i visokoenergetska, bogata hranom koja ima velik sadržaj vitamina C (voćni sokovi, mleko, dobro zašećerene limunade i oranžade), a posle akutne faze polutečna (griz, pire od povrća, kompoti, želatine od voća); ukoliko ne nastanu komplikacije na bubrezima, postepeno treba uvoditi ishranu izrazito bogatu kalorijama i belančevinama.

 Acetonemijska povraćanja

Posle dužih ili kraćih intervala u kojima dete izgleda sasvim normalno dolazi do kriza nezadrživog povraćanja, prvo pojedine hrane, a onda povraćanje izaziva sve što dete proguta, čak i gutljaj vode. To za nekoliko dana izaziva dehidraciju (isušenje) sa znacima opasnog trovanja (temperatura, jaka žeđ s povraćanjem pri gutanju bilo kakve tečnosti, uzbuđenje ili klonulost). Detetov dah miriše na aceton. Mokraća sadrži mnogo acetona i dijacetične kiseline. Kad povraćanje prestane, brzo nastupa ozdravljenje s mogućim recidivima.

Za vreme krize dete mora da leži i 24 časa mora biti natašte (na prazan želudac). U intervalima mu se daje pokoja kašičica alkalne vode ili jako zašećerena limunada odnosno oranžada. Povremeno može dobiti po kockicu leda (da mu se rastopi u ustima) ili šećera, navlaženu vodom. Kada povraćanje prestane, treba pokušati ponovo da se dete nahrani, prvo s nekoliko suvih keksova ili ”štapića”, kompotom od jabuka, mlečnim (dečjim) brašnom, izbegavajući mleko i bilo kakvu masnu hranu. Zatim se prelazi na pretežno vegetarijansku ishranu bez mleka i začina. Nekoliko dana, između obroka, detetu se mogu dati dobro zašećerena limunada ili oranžada. Svakodnevna ishrana još dugo treba da bude bez masnoća, odnosno s vrlo malo masnoća, bez masnih mesa (svinjetine ili masne ribe), slatke pavlake, maslaca itd.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>