Jela za decu

Fenomenalna seckana teletina i kiseli spanać

Seckana teletina s maslacem ili uljem

Seckana teletina s maslacem ili uljem

Količina za 1 obrok:

1 šnicla (oko 50 g) nemasne teletine bez žilica i eventualnih masnih delova
malo soli
5 g maslaca ili ulja

Meso se može pripremiti na dva osnovna načina: posle i pre seckanja.
Koji ćete način odabrati, zavisi o uzrasta deteta, njegovom zdravstvenom stanju i uputstvima pedijatra.
Opisaćemo obadva načina, pa se može odabrati onaj koji je Vama prikladniji.

1. Sirovo seckano meso:

mora se iseckati kod kuće, neposredno pre upotrebe. Može se seckati i električnom seckalicom: tada će nastati pravi mesni pire.

Evo raznih načina pripremanja:

a) posolite seckano meso, napravite od njega malu pljosnatu pogačicu (ili valjušak), stavite ga izmeću dva tanjira i kuvajte na pari iznad posudice pune vrijuće vode (vatru treba podesiti tako da voda ne izlazi iz posude dok vri); u pola kuvanja okrenite pogačicu.
Gotova je kada meso pobeli spolja i iznutra (odnosno posivi);

b) stavite pogačicu mesa u malu posudu, poklopite je, zaronite tu posudicu u jednu veću s vrijućom vodom i kuvajte na pari, okrećući je za vreme kuvanja; pogačica je gotova kada pobeli spolja i iznutra;

c) stavite pogačicu od mesa u tiganj s neprianjajućim dnom i, ne dodavši joj ništa, poklopite je i ostavite da se peče na umerenoj vatri, i okrenite je jednom u pola pečenja, dok, naime, ne ispari sva tečnost, a meso pobeli i omekša.
Čim se meso ispeče, zgnječite ga viljuškom i, promešavši, još toplo začinite sirovim maslacem ili uljem.

2. Pečeno seckano meso:

a) izlupajte meso, stavite ga bez ikakvog začina u tiganj s neprianjajućim dnom, pa poklopite da se na umerenoj vatri peče s jedne i s druge strane, sve dok ne postane meko; posolite, iseckajte, pa još vruće začinite maslacem ili uljem;
b) pecite meso nekoliko minuta na zagrejanoj (ali ne prevrućoj) rešetki (žaru), namazanoj uljem; kada se ispeče, posolite ga, iseckajte pa začinite maslacem ili uljem.

3. Kako se detetu može dati pečeno seckano meso:

a) samo, i to pre kašice, kako bismo bili sigurni da će pojesti celu količinu;
b) umešano u kašicu;
c) umešano u pire od krompira i sočiva.

Nutritivne vrednosti: B 9,93 g / M 5,41 g / UH – / K 99

„Kiseli“ spanać

"Kiseli" spanać

Količina za 1 obrok:

100 g očišćenog spanaća (kupite malo više)

Začin:

malo soli
nekoliko kapi limunovog soka
5 g rafiniranog maslinovog ulja

Priprema:

Očistite spanać, odrežite mu tvrdo lišće i tvrde peteljke. Odmerite 100 g i perite na sledeći način: napunite posudu mlakom vodom, polako trljajte listove spanaća da biste s njih odstranili eventualne tragove zemlje.

Zahvatite lišće rukama i stavite ga da se cedi u cedilo za testenine. Promenite vodu i u posudu sipajte novu, ali hladnu.

Opet ga ocedite, zatim mu ponovno promenite vodu i takav isti postupak ponovite nekoliko puta, uvek s novom, čistom vodom.

Konačno spanać ocedite, uspite ga u posudu, poklopite i, ne dodavši mu vodu, pustite da 10 do 15 min. vri na umerenoj vatri (u samoj vodi koja se zadržala na lišću);

zatim ga ponovno uspite u cediljku da se ohladi. Iscedite ga rukama, iseckajte ga polumesečastim nožem, propasirajte kroz sito i uspite na tanjirić.

Posolite ga, začinivši ga prethodno limunovim sokom i uljem.

Nutritivne vrednosti: B 3,77 g / M 10,65 g / UH 3,59 g / K 125

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>