Ishrana

Hrana koja mora ući u obrok deteta od 2 do 4 godine

Uopšteno uzevši, osnovna hrana koja mora ući u obrok deteta ove dobi jeste:

– mleko i mlečne prerađevine,
– meso i riba,
– jaja,
– povrće i sočivice,
– brašneni proizvodi,
– voće.

Mleko: Dete ovog uzraste mora dobijati barem pola litra mleka na dan, raspodeljenog u jutarnjem i popodnevnom obroku.

Sirevi: Bogati belančevinama visoke hranljive vrednosti i kalcijumom, sirevi mogu biti “nemasni“ i “masni“, zavisno od količine masnoća koju sadrže. Masni sirevi moraju se vrlo oprezno davati detetu, jer se njegovi organi za varenje postepeno navikavaju na masnu hranu.

Meso: Meso se ubraja u najbogatije izvore belančevina. Osim toga, sadrži mnogo gvožđa, kalijuma, vitamina kompleksa B.

Dvogodišnje dete sme odjednom uneti u organizam 50 – 60 g mesa, što će reći svakog dana za podnevni i večernji obrok. Počinje se, naravno, nemasnim mesom (teletina, meso od goluba, kunića, pileće grudi itd.).

Detetu se pre nego što navrši četiri godine ne sme davati nikakvo prženo meso i uopšte pržena jela: teško se vare i ugrožavaju sluznicu želuca i creva.

Hrana koja mora ući u obrok deteta od 2 do 4 godine

Riba: Riba je izvrsna za ishranu deteta. Sadrži belančevine velike hranljive vrednosti kao i mineralne soli, naročito fosfor.

Detetu ovog uzrasta daje se nemasna riba – dakle, list, zubatac, lubin, ovrata itd. Jedanput ili dva puta nedeljno, riba odlično zamenjuje meso.

Jaja: Jedno jaje dnevno (tvrdo kuvano, meko kuvano ili kao prženica) treba uvrstiti u ishranu deteta ovog uzrasta.

Žumance sadrži mnogo neutralnih masnoća i masti, među kojima posebno fosfolipida i holesterola. Jaje je, osim toga, bogato fosforom, bakrom, gvožđem, kalcijumom, vitaminima A i D, kao i kompleksom B.

Belance sadrži malo masnoća i slabo je kalorično, ali zato ima dosta belančevine koja sadrži u velikim količinama gotovo sve aminokiseline. Dete često vrlo loše podnosi belance i zato mu ga treba dati kuvano. Samo belance se ne sme nikada davati dugo vreme, jer sadrži “avidin“, belančevinu koja blokira delovanje jednog vrlo važnog vitamina i izaziva trovanje.

Ne sme se – pa ni starijoj deci – nekoliko dana uzastopce davati po 2 jajeta u 24 časa, jer mogu izazvati urtikariju, zatvor, procese truljenja u crevima itd.

Povrće: U povrće se ubraja sveža biljna hrana (tikvice, šargarepa, boranija, paradajz, spanać, kelj itd.). Osim velike količine vode, ono sadrži i mnogo celuloze, nešto skroba i šećera, malo belančevina i masnoća. Gotovo sve povrće ima malu kalorijsku vrednost.

Bogato je, međutim, mineralima (gvožđe, bakar, kalijumove i natrijumove soli, kalcijum, magnezijum itd.) i vitaminima (naročito vitaminom C i A, kao i kompleksom B); gvožđa, bakra, kalijuma, provitamina A i vitamina B ima mnogo u spanaću, dok je paradajz naročito bogat vitaminom C i D; u šargarepi ima mnogo provitamina A, gvožđa i kalijuma.

Između 2. i 3. godine povrće se daje celo ili u velikim komadima, kuvano i začinjeno s malo ulja (karfiol, šargarepa, tikvice, boranija), a naročito vodom u kojoj se kuvalo: ona, doduše, nema uvek osobito dobar ukus, ali sadrži veliki deo mineralnih soli i vitamina. Zato povrće treba kuvati u što manje vode, tek toliko da ga prekrije.

Da bi se izbeglo potpuno uništenje vitamina C, bolje je povrće kuvati brzo u vrijućoj vodi nego polako na slaboj vatri.

Hrana koja mora ući u obrok deteta od 2 do 4 godine

Zbog toga što sadrži veliku količinu celuloze, povrće se preporučuje deci koja pate od zatvora, a ograničava se preveliko uzimanje onoj koja su sklona prolivima.

Sočivice (boranija, grašak, sočivo, bob) sadrže velike količine belančevina u odnosu na žitarice; bogate su skrobom i belančevinama, a siromašne masnoćama; sočivice sadrže, uopšteno rečeno, više mineralnih soli, a manje vitamina.

Kuvane sočivice (ako su suve, moraju se kuvati bar dva časa), začinjene uljem, mogu se dati trogodišnjoj deci, ali se ne sme zaboraviti da njihova ljuska, vrlo bogata celulozom, može izazvati nadražaj crevne sluznice i enterokolitis (zapaljenje creva).

Voće: Voće ima različit sastav, ali je bogato vodom, celulozom, pektinom i mineralima, organskim kiselinama (limunska i tartarična) i vitaminima (osobito C i P).

Njegova kalorijska vrednost je velika ako sadrži mnogo šećera (smokve, banane, urme, grožđe); gotovo nikada ne sadrži belančevina niti masnoća.

Voće u obliku soka ili propasirane mase daje se deci već od prvih meseci njihova života. Opšte je pravilo da od kraja treće godine dete može da jede svako voće!

Preko sokova agruma (limun, pomorandža, mandarina) dete dobija vitamine C i P; 1 kašičica pomorandžinog soka sadrži 2-3 mg vitamina C.

Nekoliko upoređenja: 1 limun sadrži dvostruko više vitamina C od pomorandže i četiri puta više od mandarine.

Brašneni proizvodi: Prisutni su u ishrani deteta uzrasta od 2 do 4 godine u obliku griza, pirinča, hleba, svih vrsta keksa, zobi – dakle, osnovne hrane.

Žitarice su bogate ugljenim hidratima; sadrže i određenu količinu belančevina, ali ne naročite biološke vrednosti, i sasvim malo masti.

Hrana koja mora ući u obrok deteta od 2 do 4 godine

Brašna koja se dobijaju od zobi sadrže dosta celuloze i zato imaju blago laksativno delovanje; pirinčano brašno, međutim, ima vrlo malo celuloze (i masnoća), pa se preporučuje kao krem u slučajevima proliva.

Pirinač u zrnu se, inače, detetu daje u čorbici od povrća. Pirinač “nasuvo“ mora se kuvati u mnogo vode 20-30 min., a kada se voda odbaci, pirinač se začini s malo maslaca, struganog parmezana i sokom svežeg paradajza.

Osim najsitnijih testenina, dete ove dobi može da jede i krupnije vrste, na primer špagete, makarone, rezance itd., začinjene maslacom, struganim sirom i sokom od paradajza.

Industrija nudi doista veliku količinu raznih vrsta keksa, koji mogu zadovoljiti i elementarne potrebe deteta, kao i njegov ukus.

Hleb izvrsno zamenjuje brašnenu kašu, koja, naročito ako je dugo jede – dosadi detetu.

Dete od dve godine može jesti crni hleb od prekrupe, ražani hleb, beli hleb; kasnije se on može premazati tankim slojem maslaca, meda ili marmelade, da bi postao ukusniji.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>